Direktlänk till inlägg 9 maj 2013
Hej!
jag fick ett tips om en matskola för några dagar sen. Så jag tänkte att jag kunde göra de :)
Jag tänkte börja lektion 1 med att beskriva olika grundingredienser:
JÄST
Färskjäst ska inte vara varmare än ca. 45 C. Man brukar räkna med att vätskan och jästen är lagom varm vid 38 C. Jästen dör vid högre temperatur.
Torrjäst är lagom varm när vätskan är ca. 45 C.
färskjäst torrjäst
MJÖL
De finns många sorters mjöl: barkmjöl, dinklemjöl, benmjöl, bovetemjöl, fiskmjöl, frömjöl, färskmjöl, grahamsmjöl, kadavermjöl, majsmjöl, potatismjöl, vetemjöl och rågmjöl. Mjöl gör t.ex såser tjockare eller en deg tjockare.
vetemjöl
SALT
Salt består mest av natriumklorid. Salt är bra om man vill konsenvera mat. Men salt är farligt i stora mängder, som högt blodtryck eller uttorkning.
PEPPAR
Det finns grönpeppar, vitpeppar och svartpeppar. Peppar är en krydda. Pepparn är släkt med paprikan och chilin.
SOCKER
Olika sorters socker är: florsocker, strösocker, pärlsocker, muscovadosocker, råsocker, farinsocker, gelésocker, vaniljsocker och syltsocker.
Socker finns som strö (löst socker) eller bitar (fyrkanter)
Hoppas att ni har fått lite bra info om olika ingredienser :)
Del 2 kommer senare i helgen :)
Ha de bra! :)
Hej! På söndag är det morsdag! Så varför inte lyxa till det med en tårta till din mamma, mormor, farmor, moster eller vad vet jag :) Jag tänkte i alla fall ge lite insperation till kanske din morsdagstårta: en enkel tårta med vit marsip...
Hej! Före jag börjar skriva recept tänkte jag skriva va alla måttenheter i måtlagning betyder. Om det står att det ska vara 1 gram jäst men man tar 1 kilogram så blir det ju lite fel. Men här är de: kg= kilogram hg= hektogram g= gram dl...
Hej! Då är det dags att börja blogga här då :) Lite kort om mig: Jag heter Emilia, jag är 13 år (snart 14). På fritiden dansar jag, om jag inte står i köket. Jag gillar mera att laga maten än att äta den ;) De va lite om mig. Vill ni ve...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 | 7 | 8 |
9 | 10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||||
|